Pages

Tuesday 11 May 2010

SAMOSA

Samosa merupakan sejenis kuih yang rangup dan sedap dimakan panas. Ia disediakan dalam pelbagai cara daripada kulit popia atau kulit doh tepung, digoreng,. Samosa terdiri daripada tiga bahagian iaitu kulit, isi, dan kuah. Bahagian kulit diperbuat daripada tepung gandum yang dicanai nipis yang dikenali sebagai kulit popia. Kini, kulit popia boleh dibeli dikebanyakan kedai dan pasaraya. Bahagian isi pula terdiri daripada kentang dan isi ayam atau daging yang telah dimasak dengan resepi tersendiri.

Kuahnya pula dibuat berbentuk kuah/sos mengandungi lada kering. Selain menggunakan garam sebagai perasa, gula dan limau nipis juga boleh dimasukkan untuk ramuan kuah/sos bagi menghasilkan rasa yang lebih enak dan sedap. Terdapat tiga cara penggunaan kuah/sos bagi menikmati samosa iaitu dengan cara mencicah, dengan cara memasukkan ke dalam samosa ketika menikmatinya, atau dengan cara memasukkan ke dalam samosa sebelum digoreng.

Jenis Samosa yang boleh didapati di kedai kami adalah seperti berikut:-

• Samosa Samarinda Ayam Lada Hitam.