Pages

Tuesday 11 May 2010

POPIA

Popia merupakan sejenis kuih yang sedap dan mudah didapati. Ia disediakan dalam pelbagai cara daripada Popia Basah (mentah), digoreng, disira, dan terdapat juga Popia Mini. Popia terdiri daripada tiga bahagian iaitu kulit, isi, dan kuah. Bahagian kulit diperbuat daripada tepung gandum yang dicanai nipis. Kini kulit popia boleh dibeli di kebanyakan pasaraya. Bahagian isi pula terdiri daripada sayur-sayuran seperti timun, taugeh dan sengkuang yang dihiris-hiris. Kuahnya pula dibuat berbentuk kuah/sos mengandungi lada kering dan kacang tanah yang dikisar.

Selain menggunakan garam sebagai perasa, gula dan limau nipis juga boleh dimasukkan untuk ramuan kuah/sos bagi menghasilkan rasa yang lebih enak dan sedap. Terdapat tiga cara penggunaan kuah/sos bagi menikmati popia iaitu dengan cara mencicah, dengan cara memasukkan ke dalam Popia ketika menikmatinya, atau dengan cara memasukkan ke dalam Popia sebelum digoreng.

Jenis Popia yang boleh didapati di kedai kami adalah seperti berikut:-
• Popia Sayur.
• Popia Sardine.
• Popia Kari Ayam.
• Popia Kari Daging.